Een sedum dak is een dak dat begroeid is met sedum. Het is een groen dak dat meestal bestaat uit vetplantjes. Er kan echter ook voor andere soort plantjes gekozen woorden. Zo’n groen dak brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee.

De voordelen

Hieronder zijn een paar voordelen opgesomd van zo’n groen dak:

– Isolatie. De sedum vetplantjes zorgen voor het vasthouden van warmte. Dit resulteert natuurlijk in meer warmte in je huis in de winter. Waar de plantjes in de winter zorgen voor meer warmte, zorgt het in de zomer juist voor een afkoelend effect. Het groene dak heeft voor elk seizoen dus zijn voordeel. Het groene dak met vetplantjes zorgt niet alleen voor warmte isolatie, maar ook nog eens voor geluidsisolatie. Zo wordt bijvoorbeeld het geluid van onder andere regen dat op het dak valt geïsoleerd.

– Langer goed blijven van het dak. Aangezien het hele dak bedekt is met plantjes, raakt het dak minder snel beschadigd door bijvoorbeeld regen, wind en zonlicht. Hierdoor blijft het dak, wat dus onder de plantjes zit, langer mooi.

– Verbeterde brandwerendheid. De plantjes op het dak zorgen er voor dat het dak minder vatbaar is voor vuur, waardoor er minder snel brand ontstaat.

– Begeerlijk. Een dak met plantjes ziet er natuurlijk erg fraai uit. Het is een lust voor het oog, mits je het goed onderhoudt.

New day ahead. “Come out!” is the suns cry “Stay out!” insides reply — Roller blinds inbetween. #photography #iceland #morning #hut #beautiful #newday #colorful #risingsun #grass #windows #rollerblinds

De nadelen

Zo’n groen dak brengt helaas niet alleen voordelen met zich mee. Een paar nadelen zijn:

– Dieren. Waar planten zijn, zijn bijna altijd dieren. Hier zou je last van kunnen hebben, maar het is niet voor iedereen een probleem.

– Onderhoud. Een groen dak vraagt natuurlijk om meer onderhoud dan een dak zonder plantjes. Het dak moet minstens één keer per jaar bemest worden en ook het onkruid op het dak zal eens in de zoveel tijd gewied moeten worden. Voor mensen met niet zulke groene vingers is het dus niet een heel goed idee om een groen dak aan te leggen. Aangezien er een stuk meer voordelen dan nadelen zijn, is het in de meeste gevallen een goed idee om een sedum dak aan te leggen. Omdat het dak uit plantjes bestaat, is het ook nog eens milieuvriendelijk. Mocht je willen kiezen voor zo’n dak, dan is het mogelijk om hiervoor subsidies aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *