Spiltrappen

Spiltrappen zijn erg mooi. Het mooie aan de spiltrap is dat het een wenteltrap is waarbij alle treden aan een kant vastzitten, deze zitten aan de spil vast, ook wel de as genoemd. In dit artikel vertellen we je meer over spiltrappen.

Wat is een buitenboom?

Indien je een spiltrap hebt, dan heeft deze  een buitenboom. Deze heeft vaak een robuust uiterlijk. Deze is dan met name geschikt voor grotere hoogteverschillen omdat er veel minder ‘veer’ in de traptreden optreedt. Een buitenboom geeft altijd een stoere en verfijnde uitstraling. Het is eigenlijk de spil van de trap. 

Wat is belangrijk bij spiltrappen:

De volgende punten zijn zeer belangrijk bij spiltrappen: 

  • De breedte van de treden van een spiltrap  moet redelijk zijn. Dit moet zo zijn zodat er normaal gelopen kan worden. Het moet eigenlijk minimaal 80 cm zijn, dit correspondeert met de ronding die je aangeeft, als dat niet het hele trapgat is tenminste want dan wordt het wel erg smal.
  • Zorg, indien mogelijk dat de bovenste trede wat uitsteekt (als het ware een L-vorm van boven gezien). Op deze manier ontstaat er binnen een klein trapgat. Het is belangrijk dat de klimlijn toch niet te steil wordt. 
  • Dit geldt ook voor de eerste trede, wellicht kan die wat “eerder beginnen”. 
  • Het is belangrijk dat je erop let dat de treden wel gedeeltelijk over elkaar gaan. Dit is vanaf boven gezien. Het is wel belangrijk dat niet het scheenbeen gestoten wordt bij het naar boven lopen, of de kuit bij het naar beneden lopen natuurlijk.
  • De zogenoemde looplijn ligt over het algemeen bij een spiltrap duidelijk meer aan de buitenzijde. Dit is omdat de loopruimte in de buurt van de spil niet voldoende is: de looplijn bevindt zich op ca. 2/3 vanuit de spil.
  • Indien je de voorkeur geeft aan spiltrappen met gladde traptreden, dan is het belangrijk dat je denkt aan rubberen stips. Bj hout kun je dit inslijten. 

Bij een spiltrap of draaitrap  met een zogenoemd stootbord dient het onderaan weglopen en dieper lopende te zijn. Dit is ook tegen het stoten van het scheenbeen en de kuit. Men geeft geen voorkeur aan een stootbord.