De laatste jaren heeft de logistiek een grote verandering ondergaan als gevolg van veranderende eisen van de klant en technologische innovaties. Bedrijven moeten hun producten sneller dan ooit tevoren leveren, tegen lage kosten en op een duurzame manier. Snelle veranderingen, nieuwe eisen en de groei van e-commerce dwingen transport & logistiek bedrijven betere relaties op te bouwen om hun activiteiten te optimaliseren.

Bekijk hieronder enkele van de belangrijkste logistieke trends voor 2021.

Digitalisering in de logistiek

De digitalisering van logistieke operaties is al begonnen en zal de komende jaren het bedrijfsleven blijven beïnvloeden, met een grote impact op hun dagelijkse taken. Het bedrijf krijgt een dynamischer toeleveringsketen met betere controle en zichtbaarheid.

Dankzij de digitalisering van de transport & logistiek sector kunnen bedrijven betere en snellere beslissingen nemen, maar ook beter samenwerken met partners. Dit is van essentieel belang voor wie concurrerend wil blijven.

Zichtbaarheid van de toeleveringsketen

Digitalisering verhoogt de zichtbaarheid van de toeleveringsketen. Om aan de eisen van de klant te voldoen, moet het bedrijf te allen tijde weten waar de goederen zich bevinden.

Als het bedrijf geen end-to-end zichtbaarheid heeft, is het onmogelijk om te reageren op onverwachte gebeurtenissen en de juiste beslissingen te nemen. In feite gebeurt 80% van de toeleveringsketen buiten het bedrijf. Hoe kunt u een snelle en efficiënte levering garanderen met slechts 20% supply chain zichtbaarheid? Totale zichtbaarheid met real-time updates is de manier om een concurrentievoordeel te behouden.

Consolidatie van activa

De markt van de “pakketten” verandert snel, evenals de omvang van de goederen, nu alles online kan worden besteld. Er is een toenemend volume LTL-vervoer (Less-than-truckload), dat een vervoersdienst is voor relatief kleine hoeveelheden goederen. Naar schatting zullen de LTL-leveringen tegen 2021 met meer dan 5% toenemen.

Consolidatie van goederen brengt goedkopere en efficiëntere vervoerskosten met zich mee. Het zal ook een positief effect hebben op het milieu.

Groene logistiek

Als we het hebben over het effect van logistiek op het milieu, is het belangrijk te benadrukken dat logistiek verantwoordelijk is voor 11% van de wereldwijde uitstoot. 8% is afkomstig van vrachtvervoer (vrachtwagen, schip, trein, vliegtuig). De groeiende aandacht voor duurzaamheid leidt ertoe dat transport & logistiek bedrijven hun koolstofvoetafdruk integreren en verminderen in hun doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Professionals in het veld moeten samenwerken om zo goed mogelijk gebruik te maken van de beschikbare middelen. Een betere belading van de voertuigen kan de energiebehoeften aanzienlijk verminderen. Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid hun eigen logistieke operaties te analyseren en na te gaan welke veranderingen kunnen worden doorgevoerd.

Bedrijven zullen ook een sterkere reputatie en klantenbinding krijgen door meer aandacht te besteden aan het milieu. En daarmee zullen we allemaal winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *