Hypotheekrente, wat is dat eigenlijk?

Hypotheek, hypotheekrente, aankoopmakelaar, voorlopig koopcontract en nog veel meer termen komen naar je hoofd geslingerd zodra je een huis wil gaan kopen. Voor velen op de startersmarkt is dit nieuwe materie waar ze nog geen tot weinig verstand van hebben. Dat is ook niet heel gek want je koopt over het algemeen niet met regelmaat een huis. Hierdoor is het kopen van een huis toch best spannend. Je moet nadenken over financiën, de toekomst, je werk wellicht eventuele gezinsuitbreiding en veel meer. Sommige zeggen ook; een huis koop je niet voor even, maar voor je leven. Dat is niet heel gek als je bedenkt dat je soms afspraken maakt waar bijvoorbeeld de hypotheek rente 30 jaar vast staat. Het is daarom verstandig om je eerst goed in te lezen voordat je een huis gaat kopen. In dit artikel leggen we een aantal van deze termen uit. 

Een hypotheek

Een hypotheek wordt vaak in de volksmond gebruikt even heel plat gezegd als de lening voor een huis. Dit is in de meeste gevallen ook waar maar officieel betekent een hypotheek iets anders. Een hypotheek is een geldlening waarbij een registergoed wordt gebruikt als onderpand.  Registergoederen zijn goederen die wettelijk verplicht moeten worden ingeschreven in een openbaar register. Dit betreft over het algemeen woningen, grond, appartementsrecht en in sommige landen ook schepen en vliegtuigen. Het registergoed wordt als onderpand gebruikt. Dat betekent dat wanneer de persoon het financieel niet meer kan opbrengen om de lening terug te betalen kan de bank beslag leggen op het registergoed om zo toch geld te kunnen ontvangen. 

Hypotheekrente

Geld lenen is niet gratis. Daarom betaal je rente over je hypotheek. De hypotheekrente is het percentage over het bedrag dat je gaat lenen bij de bank. Je kan er voor kiezen om deze rente vast te zetten voor meerdere jaren. Hierdoor heb je kans dat je in de toekomst minder rente hoeft te betalen dan de actuele rente op dat moment. De keerzijde hiervan is dat wanneer de rente in de toekomst nog lager is je eigenlijk te veel betaald. 

De aankoopmakelaar

De aankoopmakelaar helpt jou bij het vinden en het kopen van een huis. Je kan deze persoon vertellen waarnaar je opzoek bent, wat het mag gaan kosten en wat je bijvoorbeeld absoluut niet wil. Een aankoopmakelaar gaat voor jou bijvoorbeeld ook onderhandelen. Dit heeft voordelen en nadelen. Vaak krijgt een aankoopmakelaar 1 of 2% van de aankoopsom. Dit kan daarom oplopen tot een flinke beloning. Hoe hoger het aankoopbedrag hoe hoger de vergoeding voor de aankoopmakelaar. Er zit dus een commercieel belang bij, daarom is het verstandig om een betrouwbare partij uit te kiezen. 

Wil jij nou meer weten over weten over hypotheken, de actuele rente en nog veel meer? Kijk dan even op Hypotheekrente.nl voor een overzicht van alle aanbieders in Nederland.