Houtsoorten: welke gebruik je?

In Nederland heb je in elke bouwmarkt de keuze tussen verschillende houtsoorten. Als leek is het soms moeilijk om de juiste houtsoort voor de juiste toepassing te kiezen. Velen kiezen dan maar op het gevoel of dat wat ze mooi vinden. Maar heb je dan wel het juiste hout te pakken voor wat je er eigenlijk mee wil? Dat is en blijft onduidelijk. Daarom een blog over de verschillende houtsoorten die je kunt gebruiken voor in en om je woning. Om maar met de deur in huis te vallen, er zijn echt te veel houtsoorten om hier te benoemen, maar de meest voorkomende krijg je in ieder geval. Te beginnen met Douglas hout en Lariks hout. Deze twee soorten lijken veel op elkaar en je komt ze in vele tuinen tegen als schutting of vlonder. Hoewel ze veel op elkaar lijken, gaat het hier wel om twee verschillende bomen: de Douglas en de Lariks. Ook de kleur is verschillend: Douglas hout is meer roze en Lariks hout meer gelig. Beide houtsoorten worden momenteel veel gebruikt en zijn prima buiten te zetten. Er zijn kleine verschillen tussen de soorten. Lariks hout splijt wat sneller dan Douglas hout en Lariks is weer iets duurzamer dan Douglas hout.

Andere soorten

Andere soorten hout zie je ook veel in de bouwmarkt. Wat dacht je van het beroemde, donkere eikenhout? Deze zie je ook vaak binnenshuis want de levensduur is lang. Zeker zo’n twintig jaar. Maar een nadeel is dat echt goed eikenhout best duur is. Een andere bekende houtsoort is grenen. Vroeger werden daar heel wat tienerkamers mee gevuld, maar dit hout is, eenmaal bewerkt, ook buiten goed te gebruiken. Het heeft een opvallende gele kleur die je meestal gelijk herkent. De levensduur van grenen is wat minder lang, meestal tussen de tien en vijftien jaar, maar betaalbaar is het wel.

Beukenhout: veel voorkomend

De laatste soort in dit blog is beukenhout, zeer populair onder tuinbouwers, maar ook voor binnen prima te gebruiken. Beuken is hard en splintert niet. Daarom wordt er bijvoorbeeld ook veel speelgoed van gemaakt. Maar ook in trapleuningen zie je beuken terug. Daar glijdt je vaak met je handen overheen tenslotte. De keuze in houtsoorten is enorm. Van Douglas hout tot beuken en grenen, wat je ook koopt, zoek goed uit welke eigenschappen de soort heeft. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet. Alleen al tussen deze hier besproken soorten zitten grote verschillen. En er zijn nog veel meer houtsoorten!