Eettafel kiezen: hier op letten bij het uitzoeken

3x-tips-ronde-tafel-stylen-hoe-doe-je-dat-tips

Hoe kies jij jouw nieuwe eettafel uit? Je wil immers dat de tafel naast sfeerbepalend en een echte eye-catcher, ook nog functioneel is. Op die manier zorg je ervoor dat je de functie en het design met elkaar combineert om zo tot de mooiste eettafel te komen. In dit artikel nemen wij jou mee in de keuze voor een eettafel. We kijken in dit stappenplan, inclusief handige tips naar de zaken waar jij rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een nieuwe eettafel. We kijken o.a. naar maat, zitplaatsen, tafelpoten en de juiste vorm.

De maat van de eettafel uitkiezen

Wat is de juiste maat voor jouw eettafel? Begin met het aantal zitplekken dat je aan tafel zou willen hebben. Reken voor eetkamerstoelen zonder armleuningen zo’n 50-60 centimeter. Reken met armleuningen zo’n 10 centimeter meer, grofweg 60-70 centimeter. Kijk ook naar de ruimte in de keuken, eetkamer en woonkamer. Meet het oppervlak op, of leg het uit met oude kranten. Zorg ervoor dat je aan een muurkant minimaal 70 centimeter ruimte houdt tussen de eettafel en de muur. Aan de kanten met een looppad moet je toch minimaal 100 tot 120 centimeter loopruimte aanhouden. Je zorgt er zo voor dat de eettafel geen obstakel wordt, maar qua maat past bij de ruimte.

Kies de juiste tafelpoot

De positie en het soort tafelpoot kan bepalend zijn voor hoe fijn jij zit aan tafel. Elke vorm eettafel heeft zo zijn eigen tafelpoot, zo kun je bij een ronde eettafel bijvoorbeeld enkel een tafelpoot kwijt in het midden van de tafel. Bij een rechthoekige of vierkante eettafel kun je weer kiezen voor vier tafelpoten, maar ook voor een U-poot of X-poot. Zorg er in ieder geval voor dat je bedenkt hoe je aan tafel wil gaan zitten. Zodat je benen niet tegen de tafelpoten aan komen en je ontspannen kunt zitten. Probeer dus ook eens lekker onderuit te gaan zitten, zodat je in alle zitposities heerlijk kunt tafelen aan de eettafel.

De juiste eetkamerstoelen bij de eettafel

Voor het uitkiezen van de juiste eetkamerstoelen bij de eettafel kun je kijken naar de stijl. Heb je gekozen voor een statige, grote eettafel, dan horen daar ook serieuze eetkamerstoelen bij. De meer moderne, minimalistische eettafels, gaan dan weer perfect samen met minimalistische eetkamerstoelen. Match op die manier jouw eetkamerstoelen qua stijl, maar ook qua zithoogte en hoogte van de armleuningen met de gekozen tafel.

Voor welke vorm eettafel ga je?

Je hebt grofweg de keuze uit de modellen rond, rechthoekig, ovaal en vierkant. De eerste vorm, de ronde eettafel wordt steeds populairder door het speelse effect. Rechthoekig is natuurlijk de traditionele keuze. Ovaal is de optie die hier volledig tussenin ligt. Dat terwijl de vierkant eettafel ideaal is voor compacte ruimtes. Heb je extra ruimte nodig, dan kun je kiezen om twee vierkante eettafels aan elkaar te zetten.