eerste hulp bij ongelukken

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen ze. Toch lijkt het altijd zo te zijn dat bepaalde mensen meer ongeluk aantrekken dan anderen. Ben jij zo iemand, waarbij het altijd misgaat, keer op keer? Groot of klein, ongelukken zijn nooit fijn. Maar als je weet van jezelf dat het je vaak gebeurt, kun je wel de nodige maatregelen treffen en die ongelukken een stapje voor te zijn, of in ieder geval een oplossing klaar te hebben voor wanneer het weer zover is. We zetten hier de beste eerste hulp tips op een rijtje, speciaal voor de echte ongeluksvogel!
 
Doe je research

Met een goede voorbereiding kun je alles aan. Als iets is gebeurd, dan is het gebeurd, en kun je er niets meer aan veranderen. Hoe frustrerend het ook is, er is niets dat je kunt doen behalve zo snel mogelijk zoeken naar een zo goed mogelijke oplossing; zeker in spoedgevallen is het dus belangrijk dat je weet hoe dingen werken. 

Neem dus een keer een momentje om wat onderzoek te doen naar hulpposten en mogelijkheden bij jou in de buurt. Wat is bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde huisarts als je eigen huisarts net met vakantie is? Wat is de beste taxi-service als je snel naar het ziekenhuis moet en niemand kan je erheen brengen? Is er een spoedtandarts Gouda waar je ook in het weekend of in de avonduren terecht kan? Als je je afvraagt of zulke dingen bestaan, is het antwoord gelukkig: ja! De huisartsenpost en een spoedtandarts is in elk gebied wel te vinden. Maar als je in het weekend buiten valt en je tand breekt, en je bent net door je bundel heen die maand, zul je blij zijn als je een briefje in je zak hebt met het telefoonnummer van de spoedtandarts erop. 

Maak een EHBO doos

Een EHBO doos kun je altijd wel ergens krijgen. Maar het is handig om deze alvast in huis te hebben, en deze aan te passen naar jouw specifieke wensen en benodigdheden. Dus niet alleen pleisters en verband, maar ook telefoonnummers die van pas kunnen komen, een flesje water, een paracetamol of iets sterkere pijnstiller om de tijd door te komen als je bij een ongeval eerst nog op iemand anders moet wachten, een schaartje, zakmesje, of pincet. Allemaal kleine dingetjes waar je normaal pas aan denkt als er iets gebeurt en je hebt het nodig; maar als je vaak ongelukken meemaakt, vormt het lijstje zich vanzelf!