Misschien wist je het niet, maar de olijfboom winterhard. De officiële naam van de olijfboom is Olea europaea en wordt in Europa met name rond de Middellandse Zee geteeld. De boom zou rond de 6000 jaren geleden van Armenië naar het toenmalige Palestina zijn gekomen, en van daaruit naar landen als Syrië en Anatolië (Turkije) zijn verspreid. De teelt in de diverse mediterrane landen begon circa 600 A.D. Olijven worden niet alleen gegeten, in salades bijvoorbeeld, maar er wordt ook olijfolie van gemaakt.

Enige karakteristieken

De olijfboom winterhard en weerstaat temperaturen tot -18 ºC. Dat kan met de zachte Nederlandse winters van tegenwoordig geen probleem zijn. Na een lichte vorst herstellen de olijfbomen zich vrij snel. De boom groeit in het begin vrij langzaam, en heeft lange wortels en een dikke stam. De vruchten komen pas na 5 jaren en dus is er geduld nodig. Olijfbomen kunnen zeer oud worden, wel honderden jaren. De olijfboom valt op door de blauwgroene tot zilvergrijze blaadjes, die er in de winter niet afvallen. De boom kan 2 – 4 meter hoog worden. De stam kan een grillige vorm krijgen, die bovendien steeds opener wordt. De boom heeft geelwitte bloemen in de periode van juli t/m augustus.

Informatie voor in de tuin

De genoemde minimumtemperatuur van -18 ºC geldt voor olijfbomen in de volle grond. Je kan dus zeggen dat voor Nederland de olijfboom winterhard is. In een pot is de minimum temperatuur -12 ºC. Vanaf  -8 ºC respectievelijk -10 ºC dient de boom te worden afgedekt met een vliesdoek. Een dergelijk doek laat de boom ademen door lucht door te laten, maar ook water. De boom staat graag in de volle zon of in halfschaduw, en groeit het beste in grond dat los en humusrijk is. Bijbemesting is eens per 2 maanden, gedurende de maanden maart t/m augustus. Laat de boom niet uitdrogen in droge periodes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *