Hoe je jouw gazon tegen plaagdieren kan beschermen

Het wordt weer zomer, en in ons land betekent dit dat het weer stukken droger wordt. Watertekorten dreigen nu al een landelijk probleem te gaan worden als het niet gauw weer wat gaat regenen. Niet alleen de landbouw maar ook jouw gazon kan hier onder gaan lijden. Heeft het toch geregend maar blijf je gele en verdorde plekken in de grasmat in jouw tuin zien? Dan heb je misschien last van engerlingen of andere plaagdieren. Benieuwd wat je hiertegen kan doen? Lees dan snel dit blog voor meer informatie!

Wat zijn plaagdieren

Misschien is het goed om eerst eens te beginnen met uitleggen wat plaagdieren nou eigenlijk precies zijn. Over het algemeen worden er met plaagdieren grotere dieren zoals meeuwen, ratten en mollen bedoeld. Maar niet alleen deze grote dieren zijn de oorzaak van een plaag. Je hebt namelijk ook plaag insecten. Dit is het type plagen waar hier in dit blog over wordt gesproken.

Plaag insecten kunnen diertjes zijn zoals engerlingen, maar ook vliegen of muggen kunnen plagen vormen. Dit zijn veelal organismen die de larven of poppen in grasmatten leggen. De larven voeden zich aan het jonge gras van de grasmat. Dit zorgt ervoor dat je hier en daar gele en verdorde plekken in het gazon kan zien ontstaan.

Na het harde werken om die grasmat te leggen en bij te houden wil je dit natuurlijk ten zeerste voorkomen. Benieuwd hoe jij dit kan doen? Lees dan snel verder.

Plaaginsecten bestrijden met aaltjes

Op het moment dat dit iets is wat jij herkent kan je misschien denken: help, wat kan ik hiertegen doen? Een hele effectieve manier voor het bestrijden van plaaginsecten is het gebruik van aaltjes (of nematoden).

Aaltjes of nematoden zijn kleine organismen die je op jouw grasmat verspreid. Deze organismen zijn de natuurlijke vijanden van larven en poppen die in jouw gazon zijn gelegd. Daarom werken deze aaltjes als de perfecte natuurlijke bestrijder van plaaginsecten in jouw gazon.

Een mooi voorbeeld van aaltjes inzetten tegen verdorde plekken in het gazon zijn aaltjes tegen engerlingen. Engerling is de overkoepelende term voor de soort kever die uit de larve komt. Voorbeelden hiervan zijn neushoornkevers, meikever of Johanneskever.

Maar niet alleen kevers leggen hun eitjes in jouw mooi verzorgde gazon. Ook de rouwvlieg – beter bekend als de Maartse vlieg – legt haar eitjes in grasmatten. De larven voeden zich vervolgens met door organisch materiaal en tasten behalve dit ook de wortels van jong gras aan. Als je ‘aaltjes tegen rouwvlieg ‘ zoekt op het internet kom je al gauw bij Biobestrijding uit.